Адмінресурси та провал петиції

Отже, ділюсь з вами результатами свого невеличкого OSINT-дослідження. Щонайменше 236 освітян підписали петицію проти перевиборів мера в Кривому Розі. Це лише 4% від зібраного мною списку працівників освіти! Якщо така сама ситуація з підписантами в медичних закладах, тоді – не такий вже й страшний чорт, як ми на те думали!

У попередніх статтях я вже розглядав моменти, які пов’язані з підписанням петиції №20093 до Президента України. Особливу увагу привертає наявність у списку підписантів великої кількості працівників бюджетних установ та місцевих органів влади. Наприклад, підписання петиції 94-ма директорами шкіл – виглядає дуже підозріло! Тому я вирішив перевірити – а скільки ж рядових працівників закладів освіти вдалось “переконати” на підписання петиції. Станом на вечір 1 лютого цю петицію підписали 3056 осіб. Я використовую ці дані. До 27 лютого кількість підписантів збільшилась лише на 91 особу.

Для збирання загального списку працівників криворізьких закладів освіти я використав сайт Управління освіти і науки виконкому Криворізької міської ради. За посиланнями на цьому сайті я назбирав дані (прізвище, ім’я та по-батькові) працівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних закладів освіти Кривого Рогу. Загалом набралось 6052 записи. Із них унікальних “прізвищ-імен-по_батькові” – 5900. Так! Є особи, які одночасно присутні на сайтах 2-3 закладів освіти. Через це я використовував в подальшій роботі ці 5900 унікальних ПІБів. Для дубльованих ПІБів брався тільки перший в списку, подальші – відкидались. Тому в моїх розрахунках закладено деякі неточності. Додаткові неточності пов’язані з тим, що деякі особи при підписанні петиції зареєструвались російською мовою. Для порівняння зі списком підписантів петиції я використовував україномовні ПІБи. Виняток складає лише загальноосвітня школа №4 – у них на сайті я взагалі не знайшов іншої мови, окрім російської. І це не дивлячись на те, що це спеціалізована школа з поглибленим вивченням іноземних мов!

Окрім розбіжності в мовах слід зауважити на різну повноту наповнення сайтів закладів освіти. Є сайти, де зазначені лише директори, є сайти із директором та керівником навчальної частини, у деяких закладів сайти взагалі не працюють… Проте я думаю, що вибірка у 5900 осіб – достатньо представницька для цього дослідження. Розподіл цих осіб по районах представлений на діаграмі нижче. Як і для попередніх досліджень – я використав мову програмування R із додатковими пакетами dplyr, magrittr, tidyr та ggplot2.

Районний розподіл працівників криворізьких закладів освіти зі списку недубльованих прізвищ, імен та по-батькові

Районний розподіл працівників криворізьких закладів освіти зі списку недубльованих прізвищ, імен та по-батькові

Із Жовтневого району більшість не тільки через кількість шкіл та садочків. Тернівський та Жовтневий райони мають найбільше адекватно заповнених сайтів закладів освіти.

Тепер ми можемо порівняти прізвища-ім’я-по_батькові в списках підписантів петиції №20093 та працівників криворізьких закладів освіти. Пряме порівняння виводить нам таблицю із 236 осіб, які фігурують в обох первинних списках. Тобто – із загального списку працівників закладів освіти в 5900 осіб – лише 236 особи фігурують серед підписантів петиції. Це лише 4%! Чесно кажучи – я думав, що підписантів серед освітян буде набагато більше! Навіть, якщо “докинути” ще стільки ж за рахунок всіляких похибок, то все одно вийде лише незначна частина! Ні про яку “третину”, чи “половину” не може й бути розмов!

Тепер давайте подивимось розподіл освітян-підписантів по районах. Для цього побудуємо діаграму:

Районний розподіл працівників криворізьких закладів освіти які підписали петицію №20093

Районний розподіл працівників криворізьких закладів освіти які підписали петицію №20093

Тепер, якщо співставити цифри з двох діаграм, можна порівняти якість “агітації” в різних районах. В 5 районах Кривого Рогу петицію підписали лише 1-4% освітян. І лише в Інгулецькому та Центрально-Міському районі кількість освітян-підписантів сягнула 10%! Проте, не слід забувати – що первинні дані неповні і можлива значна похибка в розрахунках.

Які з закладів освіти найбільш засвітились у підписанні сумнозвісної петиції? Це також можна легко визначити. Для цього виберемо заклади, в яких 5 і більше працівників підписали петицію:

Криворізькі заклади освіти, в яких 5 і більше працівників підписали петицію №20093

Заклад освітиКількість працівників, що підписали петиціюРайон Кривого Рогу
ЗОШ №11411Інгулецький
КГ №12711Інгулецький
КДНЗ №8810Довгинцівський
ЗОШ №1158Інгулецький
Жовтневий ліцей6Жовтневий
ЗОШ №456Тернівський
ККДНЗ №2016Центрально-Міський
Центрально-Міський ліцей5Центрально-Міський

Як бачимо – дві перші сходинки посідають заклади освіти Інгулецького району. Також серед цих 8 закладів – три “особливі” – гімназія та два ліцеї. Мабуть – працівники гімназій та ліцеїв найбільш сприйнятливі до “агітації”!

І залишився ще один цікавий момент – чи не підписувались петиції працівниками в один день? Якщо всі працівники закладу підписались в один день – можна запідозрити, що це все відбувалось централізовано і під пильним наглядом “агітаційного уповноваженого”. Давайте перевіремо це на тих же 8-ми закладах. Для цього побудуємо діаграму – скільки співробітників закладу кожного дня підписували петицію. Заразом на цій діаграмі буде видно початкову та кінцеву дату підписання для кожного із 8-ми закладів освіти.

Щоденна кількість підписувань петиції №20093 працівниками деяких закладів освіти Кривого Рогу

Щоденна кількість підписувань петиції №20093 працівниками деяких закладів освіти Кривого Рогу

Як бачимо – деякі заклади освіти виділяються тим, що переважна більшість працівників підписали петицію в один день. Проте – це переважно були вихідні дні. Мабуть – виконували домашнє завдання 🙂 Лише в Жовтневому ліцеї одразу 5 працівників підписали петицію в понеділок.

Отже, не все так і погано! Лише 4% від знайдених мною працівників закладів освіти підписали петицію проти перевиборів мера в Кривому Розі. Звісно, що для повної картини треба провести аналіз серед працівників медичних закладів. Але я не думаю – що там ситуація буде кардинально відрізнятись. Проблема в іншому – хто ці люди, які підписали петицію? Чи дійсно вони дотримуються цих політичних поглядів? Чи вони є складовими розгалуженої мережі примусу, в якій вони висять на гачку в керівництва, а керівництво, в свою чергу, висить на гачку в трохи вищої щаблини управління? Ось що мене весь час бентежить при виконанні подібних розрахунків…

Leave a Comment