OpenData: Що їдять наші діти

Загальні витрати криворізьких районних відділів освіти на продукти харчування за 15 вересня — 31 грудня 2015 року становлять 49,58 млн. грн. На долю м’яса, птиці, ковбасних виробів, молочної продукції та овочів припадає приблизно 45% від усіх витрат на продукти харчування.

У попередніх статтях ми з вами розглянули загальну картину витрат бюджетних коштів районними відділами освіти (РВО) Кривого Рогу. Також розглянули і деталізовану картину за категоріями витрат: зарплати, податки, комунальні платежі та інше.

Для категорій витрат (платежів), сумарні платежі за якими перевищують 1 млн. грн. я побудував графік. На графіку видно пропорційність цих категорій у загальних витратах РВО.

Загальні суми транзакцій за умовними категоріями платежів від районних відділів освіти Кривого Рогу

Загальні суми транзакцій за умовними категоріями платежів від районних відділів освіти Кривого Рогу

У цій статті ми більш детально розглянемо витрати криворізьких районних відділів освіти (РВО) на продукти харчування. Нагадаю, що продукти харчування займають в загальних витратах РВО одну з головних позицій: загальна сума витрат на продукти становить 49,58 млн. грн., що становить 11% від усіх витрат (457 млн. грн.). Як і в попередніх роботах, для обробки інформації та аналізу даних я використав мову програмування R: пакети dplyr, tidyr, magrittr для компілювання та усереднення даних; пакет ggplot2 для побудови графіків. Попередню підготовку даних, збирання в єдину таблицю та категоризацію платежів здійснено за допомогою програмного пакету LibreOffice Calc. Первинні дані отримано з Офіційного порталу публічних фінансів України.

Завдяки коментарям у полі “Призначення платежу” ми можемо з’ясувати — за який товар/послугу було заплачено:

Позначення типу продуктів харчування у полі "Призначення платежу"

Позначення типу продуктів харчування у полі “Призначення платежу”

На жаль, для детального вивчення придатні не всі транзакції. Значна частина платежів підписана просто “за продукти харчування”. Тобто конкретний тип продуктів не зазначено. Єдине, що трохи виправило ситуацію — це профільні продукти конкретних підприємств: зрозуміло, що “Криворіжхліб” буде продавати до шкіл та дитячих садків саме хліб, а “Криворізький молокозавод” – молочну продукцію. Також зрозуміло із типами продуктів для “Алан” та “ЮРІЯ” – м’ясні вироби та молочні продукти. Для фізичних осіб-підприємців недеталізовані платежі так і залишились у категорії “не зазначено”. Загальна кількість платежів, в яких не зазначено і неможливо “вгадати” тип продуктів харчування становить 3212 на загальну суму 15,73 млн. грн. Тобто — 32% від загальної суми витрат на продукти харчування. Але, як казав один із наших Президентів – “маємо то, що маємо” 🙂 Тож далі будемо працювати із “деталізованими” платежами. Тобто з тими, для яких можна визначити категорію: “борошно”, “макарони”, “соки” тощо. Розподіл кількості “деталізованих” та “недеталізованих” платежів по районних відділах освіти виглядає ось так:

Кількість деталізованих і недеталізованих платежів за продукти харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

Кількість деталізованих і недеталізованих платежів за продукти харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

Як бачимо — розподіл деталізованих і недеталізованих платежів за продукти доволі нерівномірний. Довгинцівський, Інгулецький та Саксаганський районні відділи освіти взагалі не мають недеталізованих платежів. Натомість для Жовтневого, Тернівського та Центрально-Міського РВО переважають саме недеталізовані платежі, тобто ті, в яких у полі “Призначення платежу” вказано просто “за продукти харчування”. Але нас більше цікавить не кількість платежів, а загальна сума, яку було заплачено за продукти харчування. Щодо розподілу загальних сум у “деталізованих” та “недеталізованих” платежах, то вони виглядають ось так:

Загальні суми деталізованих і недеталізованих платежів за продукти харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

Загальні суми деталізованих і недеталізованих платежів за продукти харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

Із графіка видно, що для Жовтневого РВО ми більш-менш детально знаємо про закупку продуктів на 2 млн. грн. Закупка більш ніж на 7 млн. грн. залишається невідомою щодо придбаних типів продуктів харчування. Дані про загальні суми “деталізованих” та “недеталізованих” платежів за продукти представлені в таблиці:

Загальні суми “деталізованих” та “недеталізованих” платежів за продукти харчування

Районний відділ освітиДеталізовані платежі, млн. грн.Недеталізовані платежі, млн. грн.
Дзержинський РВО5,340,44
Довгинцівський РВО7,25
Жовтневий РВО2,187,19
Інгулецький РВО4,71
Саксаганський РВО11,32
Тернівський РВО1,983,89
Центрально-Міський РВО1,084,20

Загалом мною було виділено 22 категорій продуктів харчування: “борошно”, “дріжджі”, “крохмаль”, “крупи”, “макарони”, “мед”, “молоко згущене”, “молочні/кисломолочні”, “м’ясо/птиця/ковбаси”, “насіння”, “овочі”, “олія соняшникова”, “повидла/сухофрукти”, “рибна продукція”, “сіль/прянощі”, “соки”, “солодощі”, “фрукти”, “хлібобулочні”, “цукор”, “чай/кава/какао”, “яйця”.

Як і в попередній статті, коли ми визначали основні категорії витрат, тут також визначемо “найдорожчі” категорії. Орієнтуватись будемо на Саксаганськй РВО, оскільки для нього деталізовано всі платежі і він посідає перше місце за витратами (як на продукти харчування, так і взагалі). Але не слід забувати, що третина платежів для всього міста у нас залишилась недеталізованими. Тому у визначенні основних типів продуктів можлива значна похибка.

Загальні витрати Саксаганського РВО на категорії продуктів продуктів харчування

Категорія продуктів харчуванняВитрати Саксаганського РВО, млн. грн.
м’ясо/птиця/ковбаси3,60
молочні/кисломолочні2,27
овочі1,49
рибна продукція0,81
хлібобулочні0,64
фрукти0,40
соки0,35
цукор0,35
крупи0,33
борошно0,18
солодощі0,17
чай/кава/какао0,17
яйця0,17
олія соняшникова0,15
мед0,08
макарони0,05
молоко згущене0,05
сіль/прянощі0,02
дріжджі0,01
крохмаль0,01
насіння
повидла/сухофрукти
не зазначено

Думаю — перші 10 категорій (до борошна включно) можна розглядати окремо, а всі інші — виділити у категорію “всі інші продукти”. І викинемо із подальших розрахунків всі недеталізовані платежі — категорію “не зазначено”. Загальні витрати районних відділів освіти на продукти харчування будуть при цьому виглядати отак (не забувайте, що ми викинули неідентифіковані платежі!):

Загальні суми платежів за категоріями продуктів харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

Загальні суми платежів за категоріями продуктів харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

У табличному вигляді ця діаграма буде виглядати ось так. Іще раз нагадую вам, що ми викинули з розрахунків всі неідентифіковані платежі. Тому відсутність “борошна” для Жовтневого РВО не означає, що там його взагалі не купують.

Витрати РВО за категоріями продуктів харчування

Районний відділ освітиборошно, млн. грн.крупи, млн. грн.м’ясо/птиця/ковбаси, млн. грн.молочні/кисломолочні, млн. грн.овочі, млн. грн.рибна продукція, млн. грн.соки, млн. грн.фрукти, млн. грн.хлібобулочні, млн. грн.цукор, млн. грн.всі інші продукти, млн. грн.
Дзержинський РВО0,060,171,521,440,660,360,180,140,50,150,17
Довгинцівський РВО0,10,212,211,580,910,650,130,190,570,260,43
Жовтневий РВО1,650,52
Інгулецький РВО0,060,241,031,110,610,360,130,10,390,130,56
Саксаганський РВО0,180,333,62,271,490,810,350,40,640,350,88
Тернівський РВО0,451,250,27
Центрально-Міський РВО0,760,32

Найбільш витратні категорії це: “молочні/кисломолочні”, “м’ясо/птиця/ковбаси”, “овочі”. На ці три категорії припадає 22,54 млн. грн. Якщо не враховувати неідентифіковані платежі за продукти харчування, то доля трьох означених категорій становитиме 45,5% від усіх витрат на продукти харчування.

PS Читачі попросили не викидати неідентифіковані платежі із останньої діаграми. На їхнє прохання публікую діаграму, де всі платежі, які підписані просто “за продукти харчування”, віднесено до категорії “не зазначено”.

Загальні суми платежів за категоріями продуктів харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

Загальні суми платежів за категоріями продуктів харчування від районних відділів освіти Кривого Рогу

Leave a Comment