OpenData та адмінресурси: битва за петицію

Серед підписувачів петиції про ветування перевиборів мера в Кривому Розі знайдено 94 керівники закладів освіти, 54 працівники виконкомів, 5 головних лікарів і, навіть, 2 колишніх кандидати на посаду мера! І це лише з тих осіб, місце роботи яких вдалось ідентифікувати. І 64,5% підписантів петиції – жінки…

Петиція №20093 до Президента України із пропозицією ветувати закон про позачергові перевибори криворізького міського голови викликала багато розмов про застосування адміністративного ресурсу. Я спробував перевірити – чи закарбувався адміністративний тиск у результатах підписування петиції. Хто ці підписанти? Чи не підписували петицію цілими родинами для досягнення “планової кількості”?

Для аналізу я залучив дані про підписантів та дані з Криворізького ресурсного центру. Основну кількість даних отримано за допомогою скриптів, написаних мовою програмування Ruby. Для аналізу зібраної інформації використано мову програмування R (пакети dplyr, tidyr, magrittr та ggplot2) і програмний пакет LibreOffice Calc.

Станом на вечір 31 січня 2016 року петицію підписали 3029 осіб. Візьмемо дані про підписантів та час підписування в роботу. А на сайті Криворізького ресурсного центру міститься інформація про керівників закладів освіти, комунальних підприємств, бюджетних установ та інших суб’єктів. І ці дані також залучимо до аналізу. Загалом на ресурсному центрі вдалось знайти дані про 778 осіб. Я поєднав ці таблиці за полем “прізвище, ім’я, по-батькові”. Це дає можливість визначити – чи підписував петицію той чи інший чиновник.

Доволі цікаво виглядає інтенсивність підписування петиції: найбільші сплески “громадянської позиції” фіксуються 25 та 26 січня – понеділок та вівторок. Я думаю – це результат “чарівного пєндаля”. Хоча – можливо на початку тижня в установах та організаціях було організовано обмін досвідом і ті співробітники, які на вихідних підписали самі – ходили і показували іншим на які кнопки слід натискати 🙂 Після 26 січня інтенсивність підписування різко спадає. Мабуть – банально в бюджетних установах та організаціях закінчились люди…

Добова інтенсивність підписування петиції №20093 про ветування закону «Про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови (27 березня 2016 року)»

Добова інтенсивність підписування петиції №20093 про ветування закону «Про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови (27 березня 2016 року)»

Із 778 осіб, дані про яких вдалось знайти на сайті Криворізького ресурсного центру, для 161 співпали прізвища, ім’я та по-батькові із людьми в списку підписантів петиції. Тобто можна із певною долею похибки прийняти тезу, що 161 особа з числа керівників криворізьких бюжетних/комунальних установ і організацій підписали цю петицію. Для того, щоб більш детально проаналізувати розподіл підписантів по їхніх робочих місцях, я зробив категоризацію криворізьких закладів та установ. Виділені мною категорії, розшифровка що до них входить та загальна кількість осіб у цих категоріях – представлено в таблиці.

Категорії закладів та установ Кривого Рогу і кількість керівників

Категорія закладу, установи, організаціїЩо входить до категоріїКількість ідентифікованих осіб з керівного складу
виконкомивиконкоми районних у місті рад, виконком Криворізької міської ради204
державні службимитниця, поліція, пожежно-рятувальні служби, казначейська служба, метеорологічна служба та інші54
заклади освітишколи, дитячі садки, інтернати, ліцеї, професійні навчальні заклади, інститути, університети, позашкільні освітні заклади385
комунальнікомунальні підприємства, комунальні служби, ДП "Кривбаспромводопостачання"58
медичнілікарні, поліклініки, диспансери46
підприємстварізні підприємства, Криворізький ботанічний сад31

Маючи таку категоризацію ми можемо обчислити – скільки представників з тієї чи іншої категорії підписали або не підписали петицію. Співвідношення підписантів та непідписантів по категоріях показане на графіку. Нагадаю, що всі 778 знайдених осіб – це співробітники вищої ланки. Скільки рядових співробітників підписали петицію – мені невідомо.

Співвідношення підписантів петиції №20093 серед керівників закладів та установ Кривого Рогу

Співвідношення підписантів петиції №20093 серед керівників закладів та установ Кривого Рогу

Серед підписантів петиції є декілька доволі відомих у Кривому Розі осіб. Наприклад: Світловський Олександр Арсентійович – головний лікар 2-ї міської лікарні, який сам був одним із кандидатів на посаду міського голови від “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”. Або Скакальський Олександр Миколайович, який раніше був начальником Управління екології Криворізького міськвиконкому, а зараз – працює на посаді заступника начальника Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації. Автор петиції та перший підписант – Лещін Андрій Миколайович також йшов кандидатом-самовисуванцем на вибори мера в 2015 році.

Маючи на руках категоризацію закладів та установ, кількість підписантів та дати підписання петиції кожною із осіб – ми можемо побудувати ще одну діаграму. Винести на часову вісь кількість підписантів від кожної з категорій. Така діаграма буде виглядати ось так:

Щоденна кількість підписантів петиції №20093 серед керівників закладів та установ Кривого Рогу

Щоденна кількість підписантів петиції №20093 серед керівників закладів та установ Кривого Рогу

На діаграмі видно, що 30 і 31 січня хтось із працівників виконкомів поставив по одному підпису. Хто ці особи? Вже в день підписання Президентом закону про повторні вибори (30 січня) “засвітився” із підписом петиції якийсь Катриченко Олександр Володимирович. Мені здається – що це заступник діючого міського голови. А 31 січня нарешті наважилась висловити свою громадянську позицію Горб Наталя Пилипівна. Я вважаю, що це завідувач відділу розвитку підприємництва виконкому Довгинцівської районної в місті ради. Краще пізно, ніж … 🙂

Значно відрізняється статевий розподіл підписантів від гендерної структури населення Кривого Рогу. Для порівняння я взяв розподіл постійного населення віком більше 16 років за статтю станом на 1 січня 2015 року.  Порівняння статевої структури підписантів петиції та населення Кривого Рогу наведено в таблиці:

Статевий розподіл підписантів петиції та населення Кривого Рогу старше 16 років

СтатьПідписанти петиціїПостійне населення віком більше 16 років
жінки, кількість осіб1955307657
жінки, %64,5456,25
чоловіки, кількість осіб1074239330
чоловіки, %35,4643,75

Серед підписантів ми бачимо майже двократну перевагу жінок, що зовсім не відповідає статевій структурі дорослого населення нашого міста. На діаграмі статевий розподіл населення та підписантів виглядає ось так:

Різниця між статевою структурою підписантів петиції №20093 та розподілом постійного населення Кривого Рогу старше 16 років

Різниця між статевою структурою підписантів петиції №20093 та розподілом постійного населення Кривого Рогу старше 16 років

Я думаю такий розподіл пов’язаний із переважанням жінок в бюджетних установах Кривого Рогу. Якщо порівнювати підписантів із дорослим населенням міста, то із чоловічого населення петицію підписали 0,45% мешканців, а із жіночого – 0,64% мешканців.

Іще в списку підписантів сильно звертають на себе увагу дублювання прізвищ, які належать чоловікам і жінкам. Наприклад петицію підписали: Сідлецька Оксана Віталіївна та Сідлецький Антон Олександрович; Конограй Людмила Василівна та Конограй Олександр Миколайович. Подібних дублювань “чоловік-жінка” дуже багато, чи не третина всього списку підписантів. Я вважаю – що це люди у зв’язках “дружина-чоловік”. Тобто тиск був настільки сильний, що люди були вимушені залучати родичів до реєстрації на порталі та підписання цієї петиції.

Окремо слід зазначити наявність у списку підписантів батьків та синів: Світловський Олександр Арсентійович і Світловський Арсентій ОлександровичАндрусевич Анатолій Олександрович і Андрусевич Володимир Анатолійович та інші подібні збіги. Все це дає похмуру картину “родової панщини” в комунальних закладах та бюджетних установах нашого міста…

“…Село неначе погоріло,

Неначе люди подуріли,

Німі на панщину ідуть

І діточок своїх ведуть!..”

(Тарас Шевченко)

Leave a Comment