ЗНО-2017: Кривий Ріг іззовні та зсередини

ЗНО-2017 в Кривому Розі складали 3115 випускників 2017 року. Які їхні результати? Наскільки відрізняються результати криворізьких випускників від загальноукраїнських та обласних результатів? Усереднені результати цілком співставні з загальноукраїнськими. Криворізькі випускники незначно відстають в англійській мові і трохи випереджають у біології та російській мові.

Завдяки публікації на порталі Українського центру оцінювання якості освіти повної знеособленої бази даних з результатами Зовнішнього незалежного оцінювання, ми можемо аналізувати повний масив неусередненої інформації. При цьому аналіз можна проводити від загальноукраїнського рівня, поглиблюючи його до порівняння результатів окремих навчальних закладів.

У цій статті розглянуто результати випускників загальноосвітніх навчальних закладів 2017 року. Тобто тих, хто в базі даних результатів ЗНО-2017 позначений як “Випускник загальноосвітнього навчального закладу 2017 року“. Територіальна прив’язка – розташування навчального закладу. Якщо твоя школа, яку ти закінчив у 2017 році, розташована в Харківській області, то відповідно ти в базі даних фігуруєш як “випускник зі школи в Харківській області.

Порівняння результатів базується на статистичних показниках: медіана, 10-й процентиль та 90-й процентиль. Медіана – це середина результатів. Половина випускників матиме бали менше медіани, половина – більше медіани. 10-й процентиль – це така кількість балів, нижче якої знаходиться 10% найслабкіших випускників. 90-й процентиль показує нам такий бал, більше якого набрали бали лише 10% найсильніших випускників. Я навмисно не використовую середнє арифметичне, оскільки медіану набагато простіше інтерпретувати при порівнянні дуже різних за кількістю вибірок.

Для візуального сприйняття я побудував два типи діаграм. Перший тип діаграм відображає статистичні показники результатів ЗНО. Другий тип діаграм показує зведену кількість так званих “статусів”, які отримали випускники в процесі ЗНО: склав чи не склав ЗНО з конкретної дисципліни, не з’явився, анулювали результати або взагалі не реєструвався на тестування з конкретної дисципліни. На діаграмах зі зведеною статистикою також відображено мінімальний та максимальний бал, кількість тих, хто склав ЗНО та кількість тих, хто не склав ЗНО з дисципліни.

Ми почнемо знайомитись з результатами з рівня областей, потім – на рівні окремих територіальних одиниць Дніпропетровської області й, нарешті, розглянемо результати в Кривому Розі на рівні районів міста. Останнім буде порівняння Кривого Рогу з Україною в цілому та з Дніпропетровської області.

На загальноукраїнському рівні беззаперечними лідерами є місто Київ та Львівська область. Лише в дисциплінах, тестування з яких проходить набагато менша кількість випускників – з’являються інші лідери. На діаграмах нижче представлені зведені статистичні показники по областях України та місту Києву. Дніпропетровська область в загальноукраїнських результатах посідає середні місця.

Результати ЗНО-2017 в Україні серед випускників загальноосвітніх закладів (бали)

Результати ЗНО-2017 в Україні серед випускників загальноосвітніх закладів (статуси)

 

Тепер давайте порівняємо результати по окремих районах та містах обласного значення Дніпропетровської області. В області за зведеними результатами два лідери: міста Дніпро та Жовті Води. При цьому Жовті Води, з поправкою на малу кількість випускників, показує найкращі результати у більшості дисциплін.

Що стосується Кривого Рогу – його результати знаходяться на рівні інших міст обласного значення.

Результати ЗНО-2017 в Дніпропетровській області серед випускників загальноосвітніх закладів (бали)

Результати ЗНО-2017 в Дніпропетровській області серед випускників загальноосвітніх закладів (статуси)

 

Далі можна спуститись на рівень нижче: подивитись зведені результати по окремих районах Кривого Рогу. Тут одразу спадає у вічі те, що результати районів дуже різняться у різних дисциплінах. Так, наприклад, випускники Металургійного району показали найкращі результати з математики та української мови та літератури, проте – отримали доволі низькі результати з фізики та хімії.

Результати ЗНО-2017 в Кривому Розі серед випускників загальноосвітніх закладів (бали)

Результати ЗНО-2017 в Кривому Розі серед випускників загальноосвітніх закладів (статуси)

 

І, насамкінець, ми можемо порівняти результати випускників криворізьких загальноосвітніх закладів із загальноукраїнськими та загальнообласними результатами. При обчислені результатів по країні та по області я не став видаляти Кривий Ріг. Тобто криворізькі результати також залучено до обчислення статистичних показників України та Дніпропетровської області.

За найбільш поширеними дисциплінами (українська мова, історія, математика) результати Криворізьких випускників цілком співставні з обласними та загальноукраїнськими результатами. Трохи нижчою є медіана балів криворіжців у тестуванні з англійської мови. Натомість, криворіжці трохи вибиваються вперед у тестуванні з біології та російської мови.

Результати ЗНО-2017 серед випускників загальноосвітніх закладів

 

В якості первинних даних я використав базу даних, яка містить деперсоніфіковані дані всіх учасників тестування. Для роботи з даними та створення діаграм мною використано мову програмування R із додатковими пакетами dplyr, reshape2 та ggplot2.

Leave a Comment