Межпартійна кореляція в результатах голосування

Після завершення підрахунку голосів Центральною виборчою комісією України опубліковано результати голосування по виборчих дільницях. Це дуже цікаві дані: вони містять не лише інформацію про “поставлені галочки”, вони є носієм даних про стан і особливості електорального поля. А якщо взяти до уваги чітку просторову прив’язку кожної виборчої дільниці – можна робити дуже цікаву аналітику в розрізі адміністративно-територіальних одиниць України.

Отже, мені стало дуже цікаво – чи є яка-небудь кореляція в голосуванні за партійні списки. Якщо кореляція є, то це може означати, що певні партії відтягували одна в одної голоси виборців. Для перевірки цієї гіпотези я використав коефіцієнт кореляції Пірсона. Правильніше було використати тау-Кендала, але його обчислення потребує дуже багато машинного часу. А практика показує, що на значних об’ємах даних (більше декількох тисяч) – тау-Кендала майже повторює коефіцієнт кореляції Пірсона і відрізняється трохи нижчим значенням (на 0,1-0,15).

Результати виявились цікавими не для всіх партій. Більшість партій взагалі “сам на сам” – їхня підтримка виборцями дуже низька, щоб можна було стверджувати про якісь кореляції з іншими політичними силами. Але для “прохідних” та близьких до них партій результати виявились цікавими. Загалом мною використані дані по 29652 виборчим дільницям. До вибірки увійшли всі типи дільниць в округах, включаючи і тимчасові виборчі дільниці. Неповні дані лише по одномандатному виборчому округу №59 (Донецька область). На цьому окрузі станом на 23 годину 2 листопада пораховано бюлетені лише на 89 дільницях зі 111 (80,18%).

Для побудови корелограми я використав ієрархічну кластеризацію, щоб можна було побачити группування партійних груп. Колір та стисненість еліпсів на графіку вказує на силу кореляційного зв’язку.

Кореляція виборчої підтримки партій

Кореляція виборчої підтримки партій

В результаті ми можемо побачити два чітких кластери, за яких голосували виборці на кожній із майже тридцяти тисяч виборчих дільниць. Я назвав їх “блактитні” та “червоні”. “Блакитні” – залишки та сателіти колишньої Партії Регіонів (Сильна Україна, Компартія та ін.). “Червоні” – ті, що прийшли на заміну режиму Януковича (НАРОДНИЙ ФРОНТ, БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА та ін).

Цікаво також корелюється відносна явка виборців на дільницях із результатами голосування:

Кореляція виборчої підтримки партій та відносної явки виборців

Кореляція виборчої підтримки партій та відносної явки виборців

На графіку видно, що явка має зворотню кореляцію з партіями Солідарність жінок, Сильна Україна, Опозиційний блок та Комуністична партія. Це означає, що чим менше людей прийшло на конкретну дільницю, тим більше голосів (у відносній кількості) отримали ці політичні сили. Тобто фактично – ці партії отримують фору лише за умови низької явки… Всеж-таки: треба було ховати бабусін паспорт!

Leave a Comment